Diversity and Inclusion Practices as a Booster for Firm Sustainability: Evidence from the Czech Automotive Sector - Velinov, Emil
Článok skúma vplyv zavedených praktík diverzity a inklúzie na udržateľnosť firmy. Štúdia zahŕňa vzorku malých a stredných automobilových firiem v Česku, kde boli implementované praktiky diverzity a inklúzie v súvislosti s udržateľnosťou firmy. Metodológia príspevku je založená na teoretických modeloch riadenia diverzity a udržateľnosti firmy v automobilovom sektore. Príspevok poskytuje dôkazy o tom, že malý počet firiem v Českej republike v automobilovom sektore zavádza akékoľvek opatrenia týkajúce sa diverzity a inklúzie, no zároveň väčšina vybraných firiem zvažuje rozvoj a implementáciu postupov riadenia ľudských zdrojov v oblasti diverzity a inklúzie ako podstatnú súčasť prilákania väčšieho množstva investorov a zosúladenia s globálnymi trvalo udržateľnými cieľmi OSN. Príspevok navyše prináša dôkazy o tom, že automobilové firmy v Českej republike sledujú globálne a regionálne trendy v oblasti diverzity a inklúzie ako dôležitého kroku pre trvalo udržateľný strategický rozvoj.