EU Decarbonisation: Do EU Electricity Costs Harm Export Competitiveness? - Zábojník, Stanislav, 1984-
EÚ sa stala hlavným protagonistom dekarbonizácie v ére problémov medzinárodnej konkurencieschopnosti. Cieľom tohto výskumu je preskúmať vzťah medzi nákladmi na energiu vyvolanými dekarbonizáciou (prípad elektriny) a konkurencieschopnosťou vývozu krajín EÚ. V rámci panelovej regresie autori použili jednotkové energetické náklady elektriny (UEC) a analyzovali exportnú konkurencieschopnosť prostredníctvom domácej pridanej hodnoty v hrubom exporte z databázy TiVA.