A Comparative Analysis of English Nuclear Stress Principles in Conversation - Lee, Kent
Jadrový stres (alebo vetný stres) ako prozodický znak označuje tok informácií v hovorenej angličtine a dostal sa do určitej miery v lingvistickej literatúre, najmä v pragmatike, ale menej v novších fonologických paradigmách. Súčasné teórie v lingvistike by mohli objasniť túto vlastnosť, ako napríklad teória optimality a kognitívna gramatika. Tento dokument porovnáva potenciálne poznatky a pravdepodobné predpovede týchto dvoch prístupov k jadrovému stresu skúmaním zaznamenanej konverzácie pôvodných amerických anglických hovorcov.