Trestněprávní důsledky prolomení bankovního tajemství - Novotný, Jiří
Trestného činu zneužitia informácie v obchodnom styku sa dopustí ten, kto neoprávnene zverejní, sprístupní alebo oznámi tretej osobe informáciu doposiaľ nie verejne prístupnú, ktorej zverejnenie je spôsobilé podstatne ovplyvniť rozhodovanie v obchodnom styku, a spôsobí tým väčšiu škodu alebo iný závažný následok alebo tým zaobstará sebe alebo inému väčší prospech. Obdobná situácia nastáva v prípade, keď niekto neoprávnene užije informáciu doposiaľ nie verejne prístupnú, ktorú získal pri výkone svojho zamestnania, povolania, postavenia, funkcie alebo inak a ktorej zverejnenie je spôsobilé podstatne ovplyvniť rozhodovanie v obchodnom styku tým, že uskutoční alebo dá podnet na uskutočnenie zmluvy alebo operácie v obchodnom systéme alebo na organizovanom trhu s tovarom a spôsobia tým väčšiu škodu alebo iný závažný následok alebo tým zaobstará sebe alebo inému väčší prospech. Tento príspevok je zameraný na zneužitie informácie v obchodnom styku, ku ktorému môže dochádzať pri realizácii bankových obchodov.