Plodnosť žien rómskej národnosti na Slovensku podľa výsledkov sčítania obyvateľov 2021 - Šprocha, Branislav
Hlavným cieľom príspevku je analýza generačnej a kohortnej plodnosti žien na Slovensku deklarujúcich v sčítaní obyvateľov domov a bytov 2021 rómsku národnosť. Získané výsledky porovnávame so skupinou žien inej ako rómskej národnosti. Potvrdzuje sa medzigeneračné pretrvávanie vyššej konečnej plodnosti u žien rómskej národnosti. Identifikovaný pokles realizovanej plodnosti navyše bol v najmladších generáciách prerušený. To bolo podmienené vyššou pravdepodobnosťou narodenia detí tretích a vyšších poradí. Celkovo vyššia plodnosť žien rómskej národnosti sa formuje už v mladšom veku. Podmieňuje to nielen výrazne skorší začiatok reprodukčných dráh, ale aj častejšie rodenie detí druhých a vyšších poradí v prvej polovici reprodukčného obdobia.