Třicet let jednotného trhu Evropské unie - Svoboda, Pavel
1. 1. 1993 uplynulo tridsať rokov od vytvorenia vnútorného trhu EÚ. Pripomienka tohto úspešného projektu, ktorý inšpiroval vznik ďalších integračných zoskupení vo svete, je vhodná už preto, že po takej dlhej dobe máme chybnú tendenciu považovať to za samozrejmosť: sloboda vnútorného trhu a regulácia hospodárskej súťaže podporili hospodársky rast a uľahčili každodenný život európskych podnikov i spotrebiteľov. Na druhej strane však vnútorný trh dokončeným projektom nie je a zrejme dlhšiu dobu ešte nebude, a to kvôli výzvam vnútorným a vonkajším.