Zvýšenie cien energií a ich kompenzácia - Böszörményi, Jana
Nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktoré vstúpilo do platnosti od 1. 1. 2023, limituje nárast schválenej alebo určenej ceny tepla. Limitáciou sa ustanovujú maximálne ceny pre časť regulovanej dodávky elektriny a plynu pre vybraných koncových odberateľov a výška taríf pre domácnosti a vybraných odberateľov elektriny podľa nariadenia vlády SR č. 19/2023 Z. z. Štátna pomoc na podporu podnikov a prijatie pomoci z hľadiska účtovníctva u prenajímateľov (dodávateľov) a iných subjektov. Daň z pridanej hodnoty – základ dane pri dodaní tovaru alebo služby, základ dane pri poskytnutí zľavy v čase dodania, vystavenie opravnej faktúry a kedy sa neuplatní postup podľa zákona.