Úvod do využitia programovacieho jazyka R - Csenkeyová, Karolína
Programovací jazyk R sa používa najmä na štatistické účely, no jeho využitie je oveľa širšie, ako si vieme predstaviť. Cieľom našej študentskej vedeckej a odbornej činnosti je poukázať na jej využitie nielen, ale aj v marketingu. Marketingové ponuky sú marketingové analýzy, vďaka ktorým môžu marketéri vyhodnotiť úspešnosť či neúspech marketingových kampaní alebo predaj daného produktu alebo služby. Výbornou pomôckou môže byť programovací jazyk R, v ktorom dokážu spracovať svoje trhové dáta, vizuálne zobraziť výstupy a zisťovať vzťahy či korelácie medzi faktormi ovplyvňujúcimi predaj produktov či úspešnosť kampaní. Vďaka rôznorodosti ponúkaných operácií môžu používatelia vykonávať štatistické analýzy a využívať výstupy aj na prognózovanie. Keďže programovací jazyk R poskytuje množstvo operácií a možností, vybrali sme niekoľko z nich a podrobnejšie rozobrali ich využitie.