Možnosti prezidenta Slovenskej republiky nevyhlásiť referendum, osobitne to „zbytočné“ - Domin, Marek
Príspevok je inšpirovaný udalosťami spojenými so snahou o doplnenie Ústavy Slovenskej republiky o možnosť konania referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky, a to tak referendom, ako aj parlamentnou cestou. Jeho cieľom je, v kontexte načrtnutých udalostí, systematicky utriediť prípady, kedy ústavná a zákonná úprava prezidentovi Slovenskej republiky umožňuje aby referendum, o ktorého vyhlásenie bol požiadaný, napokon nevyhlásil. Osobitná pozornosť je upriamená na možnosť nevyhlásenia tzv. zbytočného referenda, čiže referenda o predmete, o ktorom sa medzičasom už rozhodlo. Syntetizujúc závery týkajúce sa dvoch uvedených cieľov sa príspevok napokon pokúša aj o naznačenie želateľných vývojových tendencií postavenia prezidenta ako vyhlasovateľa referenda, a to predovšetkým so zreteľom na skutočnosť, že hlava štátu má v zmysle Ústavy Slovenskej republiky zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov.