Zdaňovanie podielu na zisku vyplateného fyzickej osobe - Prajová, Marcela
Jedným zo základných majetkových práv spoločníkov, resp. akcionárov je právo na podiel na zisku. Toto právo však nevzniká automaticky pri vykázaní kladného výsledku hospodárenia, t. j. pri dosiahnutí zisku. Vyplatenie podielu na zisku je viazané na rozhodnutie valného zhromaždenia. Valné zhromaždenie zvoláva v spoločnosti s ručením obmedzeným konateľ, resp. konatelia a v akciovej spoločnosti prestavenstvo.