The Impact of the COVID-19 Pandemic and the Energy Crisis on Municipal Budgeting in Slovakia. - Solej, Rastislav, 1997-
Predstavitelia slovenských samospráv, zvolených v 8. volebnom cykle boli vystavení dvom veľkým výzvam počas väčšiny ich mandátu. Covid-19 a následne vojna na Ukrajine spustila nielen humanitárnu krízu, ktorú pocítili miestne samosprávy, najmä v Prešovskom a Košickom kraji. Krajiny EÚ, vrátane Slovenska na túto situáciu zareagovali poskytnutím veľkého objemu finančných prostriedkov, materiálnej pomoci, ale aj zavedením dodatočných sankcií voči tzv Ruskej federácii, čo malo za následok obrovskú volatilitu na energetickom trhu. Zmeranie dopadov predstaviteľov, ktorí viedli mestá a obce počas obdobia 2018-2022 a mali s tým skúsenosti.