Finančné a nefinančné výhody transformácie kontrolingu v rámci výrobného koncernu - Šantavá, Eva
Mnohé výrobné podniky plne prijali filozofiu štíhleho manažmentu, avšak ich finančné a kontrolingové oddelenia sa tiež musia prispôsobiť tomuto trendu. Článok sa venuje analýze finančných a nefinančných výhod transformácie kontrolingu v rámci jedného koncernu, v ktorom prebieha transformácia kontrolingu v 12 výrobných podnikoch. V rámci transformácie kontrolingu sa mení úloha kontrolérov a menia sa samotné kontrolingové procesy. Vo všeobecnosti možno vplyv digitalizácie na kontroling skúmať najmä z organizačného a procesného hľadiska. Za organizačné dôsledky digitálnej transformácie možno považovať trendy centralizácie, zriaďovanie centier zdieľaných služieb a odborných centier. Cieľom je zadefinovať, aké finančné aj nefinančné výhody takáto transformácia prináša a aká metóda z výroby je vhodná na optimalizáciu procesov v rámci kontrolingu.