Management of Innovation Processes in the Organization - Daneshjo, Naqibullah, 1964-
V meniacom sa podnikateľskom prostredí a globálnom chápaní trhového prostredia, ktorých hybnou silou sú stále náročnejšie požiadavky zákazníkov, rast ponuky a služieb, vyššia konkurencia, technologický rozvoj, globalizácia podnikania, inovácie sú prostriedkom na realizáciu neustálych zmien. V súčasnosti sa úspech dosahuje integráciou inovácií do podnikových procesov a kreativita ľudských zdrojov v rôznych profesiách, napríklad technológovia, dizajnéri, ekonómovia a optimalizátori, ktorú nahrádzajú inovační inžinieri, obchodní a marketingoví inovátori, myšlienkoví inovátori, inovační manažéri, atď., je tiež dôležitá pre podporu produktivity. Silné a agilné spoločnosti tak získavajú popredné postavenie na trhu. Prepojením vedomostí zamestnancov, inovačnej stratégie a podnikového manažmentu bol vytvorený model riadenia inovačného procesu, ktorý zohľadňuje rôznorodosť typov organizačných štruktúr podnikov a využíva prvky inovačnej klímy podniku. Dôležitou súčasťou riadenia inovačného procesu je určovanie prvkov inovačnej klímy, prostredníctvom ktorej sú podporované inovatívne nápady zamestnancov a ich šírenie a implementácia. Musia byť riadené na základe zvoleného typu organizačnej štruktúry podniku. Správnym nastavením prvkov inovačnej klímy a jej zosúladením s organizačnou štruktúrou môžu podniky riadiť svoje procesy a získať viac inovatívnych nápadov na implementáciu, čím zvýšia svoju inovačnú výkonnosť a dosiahnu lepšiu konkurencieschopnosť na trhu.