The Impact of the COVID-19 Pandemic on the German Pension System - Tale, Dennis C.
Pandémia COVID-19 bola vyhlásená za skončenú v apríli 2023. Podobne ako finančná kríza v roku 2008, aj vypuknutie pandémie malo exogénny šokový účinok na mikro- a makroekonomické prostredie Nemecka. To ovplyvnilo najmä trh práce a potom Bundesregierung prijala opatrenia na stabilizáciu trhu práce, aby sa zabránilo dramatickému nárastu nezamestnanosti. Nemecký dôchodkový systém je priebežný systém, ktorý je dlhodobo financovaný na základe demografického a ekonomického vývoja. Na základe týchto faktorov boli už v roku 2020 urobené projekcie o dopadoch pandémie COVID-19 na zákonné dôchodkové poistenie v Nemecku. Tento dokument porovnáva prognózy z roku 2020 so skutočným vývojom v kombinácii s tým, či možno nemecké dôchodkové poistenie hodnotiť ako udržateľné po pandémii.