Inštitút otcovskej dovolenky v roku 2023 - Lazoríková, Elena
Nadobudnutím účinnosti zákona č. 350/2022 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z.n.p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, dňa 1.1. 2022 sa do nášho právneho poriadku zaviedol, okrem iného aj inštitút otcovskej dovolenky, ktorý v podstate predstavuje ekvivalent rodičovskej dovolenky otca. Novela sa dotkla nielen Zákonníka práce, ale aj zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z.n.p. a ďalších pracovnoprávnych (služobných), či iných právnych predpisov, platných na území SR. Táto novela Zákonníka práce súčasne mení aj podmienky poskytovania materského, resp. otcovského pre otca v období prvých šiestich týždňov odo dňa pôrodu novorodenca.