České a slovenské cukrovarnické společnosti v procesu transformace evropského trhu s cukrem - Dvořák, Marek
V rámci reformy SPP v roku 2013 bolo odvetvie cukru takmer úplne liberalizované zrušením produkčných kvót a minimálnych cien cukrovej repy. V 11 členských štátoch EÚ boli zavedené aj viazané priame platby na cukrovú repu. Okrem toho môže viazaná podpora pestovania cukrovej repy zvýšiť ponuku cukru v EÚ s nepriaznivými vplyvmi na výrobcov cukru v tretích krajinách.