Maloobchod: fakty a vývoj - Petrovčiková, Katarína, 1977-
Maloobchod a jeho ekonomické zdravie prispieva výraznou mierou k stabilnému ekonomickému vývoju v jednotlivých krajinách a v rámci nich je výrazným nositeľom regionálnej ekonomickej stability predovšetkým svojim významom z pohľadu regionálnej zamestnanosti a ekonomickej stability a rastu. Pandémia ochorenia Covid-19 významne ovplyvnila maloobchod, podmienila rýchlejšiu adaptáciu a rast elektronického obchodu v oblasti maloobchodu a prispela k zmene spotrebiteľského správania. Významnou mierou sa na vývoji situácie v maloobchode od februára 2022 podieľa nepriamo aj vojnový konflikt na Ukrajine. Rast cien energií a vstupov odrážajúci sa v raste inflácie mení spotrebiteľské správanie, ukrajuje z úspor obyvateľstva, mení sa podiel tovarových položiek pri nákupe spotrebiteľov a tiež dochádza k zmenám v kúpnej sile. Nasledujúci príspevok sumarizuje fakty o maloobchode a vývoji pred pandémiou, poskytuje dáta, ktoré môžu čitateľovi poskytnúť komplexnejšiu informáciu o maloobchode.