Identification of Risks in the Network Sector With a Focus on the Gas Industry and Their Impact on the Competitiveness of Enterprises in Germany - Bolek, Vladimír, 1988-
Plyn je jednou z najdôležitejších surovín na Zemi. Vzhľadom na aktuálny politický, sociálny a ekonomický vývoj, najmä od začiatku roku 2022, sa ukazuje, aké dôležité je podrobne analyzovať riziká plynárenského odvetvia, aby sa mohli pripraviť na prípadné opatrenia v v prípade nedostatku a možno použiť rôzne regulačné modely. Tento článok sa bude zaoberať nasledujúcou otázkou: Akým rizikám čelí trh s plynom, najmä vzhľadom na geostrategické zmeny vyplývajúce z ruskej útočnej vojny na Ukrajine? Na zodpovedanie otázky, akým rizikám čelí trh s plynom, najmä vzhľadom na geostrategické zmeny vyplývajúce z ruskej útočnej vojny na Ukrajine, sa uskutočnil systematický prehľad literatúry. Ide o analýzu vedeckých článkov, ktoré sa zaoberajú konkrétnym výskumným problémom. Urobí sa kritické hodnotenie stavu výskumu. Systematické vyhľadávanie literatúry sa uskutočnilo v ekonomických databázach Eurostat, Econbiz, Google Scholar, Web of science a Scopus. Do práce boli zahrnuté len tie štúdie, ktoré boli relevantné pre zodpovedanie výskumnej otázky. Odpovede na otázku majú ukázať, ako by sa v budúcnosti mohla ekonomika vysporiadať s nepredvídateľnými rizikami, ktorým je trh s plynom vystavený. Pre koncového zákazníka je dôležitá bezpečnosť dodávok a stabilná cena. Z tohto dôvodu regulačné nástroje založené napríklad na finančnom poistení zabezpečujú predajcovi konečnú cenu. Bez ohľadu na regulovanú liberalizáciu sú v nevýhode menšie spoločnosti, ktoré si musia zabezpečiť dodávky plynu na trhoch v krátkom čase. Cena plynu v posledných dvanástich mesiacoch prudko vzrástla, takže zmluvy so zákazníkmi už nebolo možné plniť. Mnoho prevádzkovateľov plynu skrachovalo. To jasne ukazuje, že regulačné modely nedokázali pokryť všetky riziká.