Effect of Education on Ease of Doing Business in Conditions of Innovation Development: Factor Analysis and Multiple Regression - Samoilikova, Anastasiia
Vzdelávanie urýchľuje zmeny a premeny v spoločenskom živote, ako aj jeden z hlavných faktorov pokroku a rozvoja vo všeobecnosti a podnikania. Článok zdôvodňuje a formalizuje vzťahy medzi ukazovateľmi úrovne vzdelania (berúc do úvahy jeho inovatívny rozvoj) a jednoduchosťou podnikania na základe dôkazov z 28 krajín sveta a údajov Svetovej banky, OSN, Tufts University a Služby spoločnosti Standard & Poor's. Cieľom článku je nájsť indikátory inovatívneho vzdelávania, ktoré najvýraznejšie prispievajú k jednoduchosti podnikania. Na tento účel sa vykonáva kognitívna analýza štatistických údajov a pomocou nástrojov deskriptívnej analýzy sa vytvára štatisticky významný charakteristický priestor ukazovateľov. Kontrola hustoty a smeru vzťahu sa vykonáva výpočtom hodnôt Pearsonových korelačných koeficientov.