Do kategórie prenikajú rastlinné alternatívy
Typickými predstaviteľmi konzervovaných a sterilizovaných potravín sú kompóty, sterilizovaná zelenina, zeleninové pretlaky alebo džemy, ktoré domácnosti nakúpili domácnosti raz za dva týždne, pričom najčastejšie z nich kupujúci nakúpili sterilizovanú zeleninu. Vyplýva to z údajov agentúry GfK. Aj do tejto kategórie však postupne prenikajú tzv. rastlinné alternatívy (plant-based) živočíšnych produktov.