Finančný majetok - účtovné a daňové súvislosti - Pastierik, Vladimír
Podľa §17 ods. 3 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z.n.p. obsahuje účtovná závierka v súvahe podvojného účtovníctva tieto tri súčasti - súvaha, výkaz ziskov a strát, poznámky. Majetková pozícia podniku sa meria v súvahe, výsledková (výkonnostná) pozícia podniku sa meria vo výkaze ziskov a strát. Poznámky, ako tretia súčasť účtovnej závierky, sú miestom, kde sa prezentujú ďalšie údaje a komentár účtovnej politiky konkrétnej účtovnej jednotky. Súvaha obsahuje formy majetku (aktíva) a zdroje krytia toho istého majetku (pasíva). Finančný majetok sa v súvahe vykazuje v časovom členení, ako dlhodobý finančný majetok a krátkodobý finančný majetok. Pravidlá klasifikácie majetku upravuje Opatrenie MF SR č. 23054/2002-92 v z.n.p. (postupy účtovania).