Evaluating the Financial Performance of Intermediary Companies: a Comparative Analysis Before and After the COVID-19 Pandemic - Slobodník, Branislav, 1997-
Pandémia COVID-19 zasiahla všetky sektory odvetvia finančných služieb a zanechala hlboký vplyv na ich prevádzku. Rôzne európske inštitúcie uviedli, že pandémia COVID19 značne narušila hospodárstvo, podniky a životy ľudí. Okrem poisťovní a bánk je narušený aj sprostredkovateľský sektor. V literatúre sa za toto obdobie analyzovalo len málo finančných výsledkov sprostredkovateľských spoločností. Cieľom tejto štúdie je zmerať finančnú výkonnosť štyroch najväčších sprostredkovateľských spoločností pôsobiacich v Slovenskej republike s dôrazom na vplyv pandémie COVID-19 na podnikanie skúmaných sprostredkovateľských spoločností. Štúdia skúma kľúčové ukazovatele spoločnosti, ako sú ziskovosť, likvidita a kapitálová štruktúra v období rokov 2018-2021. Sledovala sa návratnosť aktív, rentabilita vlastného kapitálu, zisková marža, Current Ratio, pomer dlh/aktíva, pomer dlhu k vlastnému imaniu. Zistenia poukazujú na všeobecne vysoký stupeň stability ukazovateľov ziskovosti sprostredkovateľských spoločností. Analýza dospela k záveru, že počas pandémie COVID-19 boli sprostredkovateľské spoločnosti ziskovejšie ako pred pandémiou COVID-19. Z hľadiska ukazovateľov likvidity a kapitálovej štruktúry spoločnosti vykazovali nižšiu mieru variability a volatility vo všetkých oblastiach.