Security, History and the Boundaries of European Identity after Russia’s Invasion of Ukraine - Deyermond, Ruth
Ruská invázia na Ukrajinu vo februári 2022 bola zlomovým bodom na poli európskej politiky, aká nebola zaznamenaná od roku 1991 po páde ZSSR. Dopady na ľudskú, vojenskú, energetickú a environmentálnu bezpečnosť strednej a východnej Európy boli dramatické, ale myšlienkové faktory sa ukazujú byť rovnako významné ako materiálne. Konfliktné chápanie spoločnej histórie formuje priebeh vojny na Ukrajine a jej dopady na zvyšok Európy, čo podčiarkuje postavenie Ruska ako toho druhého, proti ktorému európske spoločnosti stavajú svoju identitu. Výsledkom je, že vo zvyšku Európy, ako aj na samotnej Ukrajine, sa ukrajinská identita v súčasnosti čoraz viac vníma ako európska a európska identita sa chápe tak, že zahŕňa Ukrajinu.