EU Climate and Energy Security after 24 February 2022 - Vogler, John
Pred rokom 2022 koncepcie EÚ v oblasti klímy a energetickej bezpečnosti sa začala zbližovať v „účinnej synergii“, ktorá podporovala pokračujúce pokusy Únie o vedúce postavenie v medzinárodnej klimatickej politike. Tento dokument tvrdí, že ortodoxnejší problém vojenskej bezpečnosti, ktorý predstavuje ruská invázia na Ukrajinu spolu s extrémnymi poveternostnými udalosťami v rovnakom období, zásadne zmenil bezprostrednosť aj umiestnenie vnímaných hrozieb. Reakcie Únie boli dramatické, pokiaľ ide o zmenu orientácie zavedených energetických a bezpečnostných politík. Ukončenie závislosti od ruského plynu poskytuje šancu urýchliť dosiahnutie Európskej zelenej dohody a „Fit for 55“, ale zahŕňa aj okamžité hľadanie alternatívnych dodávok plynu. Nevyriešenou otázkou je, či Únia môže využiť túto príležitosť na posilnenie svojej klimatickej bezpečnosti a vedúceho postavenia v politike a nie na rozptýlenie.