Financial Crises and Shadow Banks: A Quantitative Analysis - Rottner, Matthias
Finančná kríza v rokoch 2007-2008 bola v tom čase najvážnejším hospodárskym poklesom v USA od Veľkej hospodárskej krízy. Hoci pôvod finančnej krízy je zložitý a rôznorodý, finančné ťažkosti v sektore tieňového bankovníctva sa ukázali ako jeden z kľúčových faktorov. Sektor tieňového bankovníctva, ktorý tvoria finanční sprostredkovatelia pôsobiaci mimo bežnej bankovej regulácie, sa pred krízou značne rozšíril. Rozhodujúce je, že v prípade týchto neregulovaných bánk došlo k nadmernému nahromadeniu pákového efektu (pomer aktív a vlastného imania). Skúmanie endogénneho nahromadenia finančnej nestability pomocou nového nelineárneho makroekonomického modelu.