Changes in the Intensity and Impact of Factors Influencing Consumer Behaviour in the Food Market Over Time - Antošová, Irena
Cieľom príspevku je identifikovať zmeny a intenzitu faktorov ovplyvňujúcich nákupné rozhodovanie spotrebiteľov na trhu s potravinami. Výskum ponúka unikátne porovnanie situácie medzi rokmi 2007 a 2022 a odhaľuje vznikajúce faktory ovplyvňujúce rozhodnutia spotrebiteľov. Autori uskutočnili reprezentatívny dotazníkový prieskum (N = 686) na zistenie vplyvu jednotlivých faktorov. Údaje boli spracované pomocou faktorovej analýzy, ktorá umožnila znížiť počet faktorov (20) na štyri determinanty pokrývajúce 61 % celkovej variability v súbore údajov. Medzi determinanty rozhodovania spotrebiteľov o nákupe patria tradičné propagačné prvky, parametre produktov, novovzniknuté faktory založené na trendoch udržateľnosti a zdravotného povedomia a cenové zľavy. Zdá sa, že spotrebiteľské správanie je ovplyvňované širokým spektrom krátkodobých a dlhodobých faktorov a je potrebné sa naň pozerať komplexne v dlhšom časovom horizonte s prihliadnutím na aktuálne trendy.