Confidence, Financial Literacy and Investment in Risky Assets: Evidence from the Survey of Consumer Finances - Cupak, Andrej, 1988-
Na analýzu vplyvu dôvery vo vlastné finančné znalosti, dôvery v ekonomiku a objektívnej finančnej gramotnosti na investície do rizikových finančných aktív (akcie a dlhopisy) využívame najnovšie mikroúdaje prieskumu spotrebiteľských financií (SCF) z USA na rozsiahle a intenzívne marže. Pri kontrole bohatej množiny kovariátov vrátane averzie k riziku sme zistili, že objektívna finančná gramotnosť pozitívne súvisí s investíciami do rizikových aktív, ako aj do dlhových cenných papierov. Dôvera vo vlastné finančné schopnosti navyše zvyšuje pravdepodobnosť držby rizikových aktív a dlhopisov.