Skupinová dynamika medzi žiakmi v triede čo tvorí a ovplyvňuje skupinovú dynamiku - Šafránek, Michal
V príspevku sa zaoberáme skupinovou dynamikou a jej významom pre sociálne skupiny, najmä v kontexte školských tried. Zdôrazňujeme, že sociálne skupiny sú pre jednotlivca dôležite nielen z hľadiska sociálnych interakcií, ale aj z emocionálnej a psychologickej perspektívy. Uvádzame, že každá skupina má svoju vlastnú dynamiku. Tú tvoria rôzne prvky, ako sú ciele skupiny, jej štruktúra, identita, interakčné a komunikačné procesy, súdržnosť a napätie v skupine, prenášanie minulých skúseností a vzťahov do aktuálnych interakcií v skupine, skupinová atmosféra a jej prežívanie členmi skupiny.