Developing a Growth Marketing Approach to B2B Customer Retention: Case Algeria - El Mokretar, Lamia
V súčasnosti sa v oblasti marketingu a rastu podnikov objavuje nový prístup „rastový hacking“. Táto koncepcia, ktorú spopularizovali inovatívne začínajúce podniky, zahŕňa uplatňovanie agilných a kreatívnych metód na stimuláciu rastu a maximalizáciu výsledkov, najmä pokiaľ ide o získavanie a udržanie zákazníkov. Napriek množstvu zdrojov a informácií o rastovom hackingu sa však len málo štúdií zaoberalo jeho konkrétnym uplatnením v kontexte B2B, konkrétne tým, ako možno rastový hacking využiť na udržanie zákazníkov pomocou využitia piatich fáz životného cyklu zákazníka. Cieľom tejto štúdie je pochopiť, ako môžu spoločnosti využívať rastový hacking v praxi a to prostredníctvom identifikácie konkrétnych stratégií. Doteraz sa výskum zameriaval najmä na technické aspekty podnikania, pričom sa vynechávali potrebné propagačné stratégie a ich strategické využívanie. Táto kvalitatívna štúdia využíva prístup s konštruktivistickým epistemologickým postojom a zbiera údaje prostredníctvom pološtruktúrovaných rozhovorov s 5 odborníkmi na rastový hacking, pričom na základe analýzy viacerých prípadových štúdií skúma stratégie rastového hackingu. Príspevok upozorňuje na význam týchto stratégií a mechanizmy používané na zvýraznenie hodnoty spoločností. Výsledky výskumu nám umožnili pochopiť rastový hacking, identifikovať rôzne stratégie rastového hackingu a vytvoriť stratégiu rastového hackingu na udržanie zákazníkov na B2B trhu.