Vize pro sociální práci v ČR - Vojtíšek, Petr
Ako sociálni pracovníci a ďalší odborníci v Českej republike uvažujú o sociálnych výzvach a víziách sociálnej práce v najbližších desaťročiach. Sociálna práca pôsobí v priestore medzi výkonom štátnej moci a občianskou spoločnosťou. Podporuje sociálne zmeny a prispieva k riešeniu lokálnych a globálnych sociálnych problémov. Profesionáli v sociálnej práci poskytujú informácie o významných spoločenských výzvach, ktoré si vyžadujú reakciu a mali by umožniť sociálnym pracovníkom obhajovať svoje postavenie vo verejnom diskurze, a tým harmonizovať regulačné podmienky pre budúcu prax sociálnej práce. Na ich realizáciu je dôležité formulovať vízie a stratégie budúceho rozvoja tejto profesie. Výskum bol inšpirovaný koncepciou sociálnych výziev.