The Barriers to Acquisition and Development of Hard Skills in Digital Literacy - Bolek, Vladimír, 1988-
Európska komisia začala chápať dôležitosť digitálnych zručností niekoľko rokov po prelome tisícročí. Digitálna gramotnosť je chápaná ako komponent, subsystém informačnej gramotnosti. Digitálna gramotnosť je technická zručnosť; používanie IKT považujeme za „tvrdé zručnosti“. Tvrdé zručnosti predstavujú odborné a technické znalosti a zručnosti. Dajú sa ľahšie získať štúdiom a praxou. Predstavujú odbornú kvalifikáciu človeka a v minulosti boli rozhodujúce pri získavaní zamestnania. Tvrdé zručnosti vám pomôžu identifikovať kandidátov, ktorí sú dobrí na papieri, zatiaľ čo mäkké zručnosti naznačujú, ktorí z týchto kandidátov sú dobrí aj osobne. Program medzinárodného hodnotenia kompetencií dospelých testovania spôsobilosti dospelých na prácu v technicky vyspelých prostrediach ukázal, že na Slovensku zaostáva schopnosť vysokoškolsky vzdelanej populácie dokončiť pokročilú prácu na počítači za priemerom krajín OECD.