Russian Large Scale Invasion of Ukraine: Concerns about the Security and Stability of the CEE Region - Guliyev, Parvin
Ruská invázia spôsobila rozsiahle ničenie a straty na životoch na Ukrajine a vyvolala obavy susedných štátov z možnej eskalácie agresie. Dlhotrvajúca vojna vyvolaná okupáciou má hlboké dôsledky - nielen pre bezpečnosť a stabilitu regiónov strednej a východnej Európy, ale aj pre zvyšok sveta. Táto situácia však výrazne zasiahla najmä krajiny strednej a východnej Európy, čo viedlo k prehodnoteniu dynamiky regionálnej bezpečnosti. V tejto súvislosti je kľúčové pochopiť bezpečnostné obavy, ktorým tieto krajiny čelia a opatrenia prijaté na riešenie týchto výziev. Je preto dôležité analyzovať vplyv okupácie na krajiny strednej a východnej Európy a kroky podniknuté na podporu regionálnej bezpečnosti a stability. ​