Analysis of the Dependencies between Indicators for a Circular Economy in Slovakia - Kmety Barteková, Mária, 1992-
Tradičný model výroby, spotreby a likvidácie sa mení na proces recyklácie a integrácie odpadu od začiatku výrobného cyklu produktu až po jeho plné využitie spotrebiteľmi. Hoci meranie pokroku smerom k obehovému hospodárstvu môže byť náročným faktorom, na hodnotenie vývoja v tomto smere možno použiť viacero ukazovateľov. Tento výskumný článok skúma ukazovatele obehového hospodárstva Európskej únie v kontexte udržateľnej výroby a spotreby. Teoretický základ predstavuje koncepčný rámec obehového hospodárstva, po ktorom nasleduje podrobné vysvetlenie metodológie použitej na identifikáciu a analýzu ukazovateľov. Výsledky poukazujú na šesť kľúčových ukazovateľov a ich dôsledky pre udržateľnú výrobu a spotrebu, čím pripravujú pôdu pre diskusiu o ich význame a potenciáli pre riadenie obehového systému v rámci EÚ.