Development of Costs in Waste Management of the Slovak Republic - Šagátová, Slavka, 1975-
Obehové hospodárstvo je významným systémom umožňujúcim udržateľnosť životného prostredia, klímy a ekonomických systémov. Zabránenie nadmernej spotrebe a vybudovanie obehového hospodárstva si však vyžaduje nové investície a tým aj náklady. Uvedené snahy majú síce ambíciu zefektívniť spotrebu materiálu, no nemožno ich abstrahovať od vplyvu na dynamiku a štruktúru nákladov v odpadovom hospodárstve. Vývojové trendy v odpadovom hospodárstve a implementácia opatrení na podporu obehového hospodárstva môžu niektoré náklady znížiť, iné však zvýšiť. Článok preto skúma vzájomné korelácie nákladov a trendov v oblasti odpadového hospodárstva v podobe vývoja objemu odpadov, prevádzkových nákladov, investícií a výnosov v podmienkach Slovenskej republiky. Pochopenie týchto väzieb je nevyhnutným predpokladom správneho nastavenia efektívnosti hospodárenia, ako aj výberu stratégií a politík pre ďalšie smerovanie odpadového hospodárstva ako súčasti obehového hospodárstva.