The European Union and China Trade Presence in Serbia - Zubaľová, Ľubica, 1969-
Tento príspevok sa venoval obchodnej prítomnosti EÚ a Číny v Srbsku, skúmal obchodnú pozíciu EÚ a Číny v Srbsku, intenzitu ich vzájomného zahraničného obchodu (index TII) a obchodnú konkurencieschopnosť exportu Srbska vo vybraných obchodovaných komoditách ( index RCA1). Potvrdilo sa, že obchodná pozícia EÚ v Srbsku je jednoznačne výraznejšia ako pozícia Číny a intenzita obchodu bola vysoká. Obchodná pozícia Číny však rástla aj napriek intenzite obchodnej výmeny, ktorá bola hlboko pod potenciálom. Nízke hodnoty srbského indexu konkurencieschopnosti sú však závažnou prekážkou zvyšovania srbského exportu a niektorými pretrvávajúcimi prekážkami v rámci exportných procedúr. Znepokojujúca zostáva aj rastúca pasívna obchodná bilancia vo vzťahoch s Čínou.