The synergy of Linear Regression, Fuzzy Functional Dependencies and Linguistic Summaries: A Case of Heat Islands in Bratislava - Mináriková, Erika, 1996-
Posledné desaťročie bolo svedkom rýchleho rozvoja modelov výpočtovej inteligencie v mnohých vedeckých a priemyselných oblastiach. Jednou z výziev je nedostatočná interpretovateľnosť a vysvetliteľnosť mechanizmu, ktorý je základom modelov. V tomto článku navrhujeme metodiku hodnotenia a vysvetľovania vplyvov pomocou lineárnej regresie a techník fuzzy logiky, ktoré sa ukázali ako sľubné prístupy pre vysvetliteľnú výpočtovú inteligenciu. Presne fuzzy funkčné závislosti sú schopné overiť výsledok regresie a lingvisticky vysvetliť intenzity, zatiaľ čo lingvistické súhrny môžu odhaliť intenzity vzťahov medzi subdoménami uvažovaných znakov. Navrhovaná synergia je experimentálne vyhodnotená na probléme vysvetlenia vplyvu geografických prvkov na tepelné ostrovy miest v centre Bratislavy. Mestské plánovanie a rozvoj by mali zohľadňovať environmentálne aspekty. Spoľahlivejšia je teda podpora, ktorá je overená tromi rôznymi prístupmi.