The Optimal Size of Local Governments in Selected EU Countries - Douša, Milan
Sídelná štruktúra Slovenska je výsledkom historického a ekonomického vývoja v špecifických prírodných podmienkach. Odhaduje sa, že na Slovensku je viac ako 7 000 osád, ktoré sú spojené do 2 890 obcí. Je tu 138 miest a žije v nich viac ako polovica obyvateľstva - 58 %. Pre Slovensko je typická roztrieštená sídelná štruktúra. To so sebou prináša niekoľko problémov ako nedostatok finančných prostriedkov, slabý ľudský kapitál, nezáujem kandidovať na starostu či poslancov obecného zastupiteľstva. Aká je však optimálna veľkosť obcí? Dlhé roky je to jeden z najdiskutovanejších problémov v súvislosti s usporiadaním štátu na nižších úrovniach. Cieľom príspevku je poukázať na tento problém na základe prehĺbenia teoretických poznatkov o podobách sídelných štruktúr samospráv v EÚ s užším zameraním na Slovenskú republiku. Na dosiahnutie cieľa sa používa metóda obsahovej analýzy, opisu a porovnávania.