Prekonávanie produktivitnej medzery: momentálne iba na polceste! - Morvay, Karol, 1973-
V poslednom období nebola núdza o analýzy a komentáre upozorňujúce na skutočnosť, že ekonomika SR stratila svoju dynamiku v dobiehaní parametrov vyspelejších ekonomík. Zameranie sa na zlyhávanie v dobiehaní úrovne produktivity práce. Iba presne polovicu tzv. produktivitnej medzery sa podarilo prekonať slovenskej ekonomike od polovice 90. rokov do roku 2022. A čo je horšie, za ostatné desaťročie sa žiadny veľký pokrok nedosiahol. Zakolísanie v dobiehaní produktivity vyspelejších ekonomík sa objavilo v celom rade bývalých transformujúcich sa štátov strednej a východnej Európy. Ale teraz už vidíme, že viaceré z nich túto chvíľu slabosti prekonávajú a v dobiehaní znovu pokračujú. Nepokračovanie tohto procesu v SR je o to znepokojujúcejšie.