Afganský islamský emirát pod správou Talibanu – vnútorná obnova ako predpoklad návratu krajiny do medzinárodného spoločenstva - Čech, Ľubomír, 1955-
Historický vývoj Afganistanu vždy zásadným spôsobom ovplyvňovala otázka vzťahu medzi ortodoxnými náboženskými postojmi a potrebou vypracovať a realizovať pragmatickú stratégiu sociálno-ekonomického rozvoja krajiny. Dva roky po návrate radikálneho islamského hnutia Taliban k moci sa Afganský islamský emirát nachádza v zložitej vnútornej i medzinárodnej situácii. Vnútorne rozvrátenú krajinu, nachádzajúcu sa v medzinárodnej izolácii, čaká zložité obdobie postkonfliktnej obnovy a hľadania návratu k štandardnému spôsobu fungovania. Poukázanie na možnosti a limity obnovy a rekonštrukcie Afganského islamského emirátu s dôrazom na rozbor vnútorných aspektov tohto problému. Zdôraznenie prepojenia požiadavky vnútornej stabilizácie a úsilia krajiny o návrat do štruktúr medzinárodného spoločenstva.