Multiplikátor s pamäťou - Ševček, Tomáš, 1997-
Počas štúdia ekonómie sa častokrát stretneme s pojmom multiplikátor - investičný multiplikátor, peňažný multiplikátor, multiplikátor pridanej hodnoty v input-output analýze a iné. Vo všeobecnosti multiplikátor vyjadruje, ako sa bude meniť nejaká premenná, keď sa iná premenná zvýši o jednu jednotku. Multiplikátory, s ktorými sa stretávame počas štúdia či v ekonomických modeloch, však neberú do úvahy, že v ekonómii býva vplyv nejakej premennej na inú často oneskorený.