The Effects of the Informal Economy on the Relationship between Financial Development and Economic Growth - Khayati, Anis
Tento dokument sa zaoberá účinkami tieňovej ekonomiky na vzťah medzi finančným rozvojom a ekonomickým rastom pomocou panelových údajov pokrývajúcich 20 krajín v období rokov 1993–2020. Výsledky ukazujú, že finančný vývoj, meraný indexom finančného rozvoja MMF, je pozitívne spojený s ekonomickým rastom (koeficient α1 súvisiaci s finančným vývojom fd je kladný a štatisticky významný na úrovni 5 %). Výsledky tiež ukazujú, že veľké veľkosti neformálnej ekonomiky zmierňujú vplyv tejto asociácie (α1 zostáva pozitívny a štatisticky významný na úrovni 1 %, zatiaľ čo koeficient α2 súvisiaci so interakciou medzi finančným rozvojom a neformálnou ekonomikou, fd a ie, je negatívny a štatisticky významné pri 1 %).