The Role of Taxation in Moving Towards Sustainable Green Growth - Válek, Juraj, 1981-
Tento výskumný dokument odráža logiku daní ako nástroja na zníženie externalít. Predpokladalo sa, že po zavedení novej dane sa transakčné náklady nezvýšia nad rámec výnosu dane. Dá sa konštatovať, že Európska únia by od členských štátov a ich pôvodcov negatívnych externalít vybrala určitý balík prostriedkov, avšak transakčné náklady by prevýšili tieto príjmy, čo by prinieslo neželaný efekt do záverečnej fázy. Zavedenie environmentálnych daní by za určitých okolností narušilo konkurencieschopnosť výrobcov elektriny z príslušných zdrojov.