Anti-Corruption Attitudes in Post-Communist Slovakia: "Hellfire and Deviance" or Political Socialization? - Fetzer, Joel S
Akademicky sa tento článok snaží otestovať platnosť „pekelného ohňa a deviácie“ a politicko-socializačných teórií postojov k úplatkárstvu vykonaním multivariačnej logistickej regresnej analýzy slovenskej čiastkovej vzorky Svetového prieskumu hodnôt 2022. Cieľom tejto štúdie je najmä zistiť, či: 1. nárast viery v posmrtný život vyvoláva odpor voči úplatkárstvu a 2. častejšia návšteva kostola znižuje podporu úplatkárstva. Tento článok uvádza, že tolerancia úplatkárstva klesá s vierou v posmrtný život. Náboženská dochádzka tiež znižuje úplatkárske názory, ale len medzi staršími Slovákmi, ktorí vyrastali za komunizmu. Zdá sa, že príslušnosť k rímskokatolíckej cirkvi alebo inej kresťanskej denominácii tlmí nadšenie pre korupciu nepriamo tým, že zvyšuje návštevnosť kostolov a vieru v onen svet.