Problémy formovania ľudského kapitálu v podmienkach vojny a povojnového zotavovania ekonomiky. - Reshetnikova, Iryna
Demografická situácia na Ukrajine a na Slovensku po invázii ruskej armády na Ukrajinu. Opísanie situácie po roku a pol od vypuknutia vojny. Pozornosť sa sústreďuje na viaceré aspekty: úbytok obyvateľstva, masová migrácia ľudí v produktívnom veku, pokles životnej úrovne a zhoršenie duševného zdravia. Uvedené skutočnosti ovplyvňujú zníženie kvantitatívnej, ale aj kvalitatívnej úrovne ľudského kapitálu z dlhodobého hľadiska. Vojna vedie k zvýšeniu počtu osôb so zdravotným postihnutím, motivácia k vzdelávaniu a zlepšovanie zručností mladých ľudí klesá.