Evaluation of Infrastructure Aspects of the Business Environment of V4 Countries Including ICTs and Ecological Sustainability - Dolná, Mária, 1989-
Neoddeliteľnou súčasťou hodnotenia podnikateľského prostredia je hodnotenie komponentov infraštruktúry, vrátane infraštruktúry IKT, všeobecnej infraštruktúry súvisiacej s elektrinou a logistikou a ekologickej udržateľnosti. Infraštruktúra je základným prvkom každého odolného podnikateľského prostredia, ktorý má vplyv na efektivitu, konektivitu a celkovú ekonomickú výkonnosť. V kontexte krajín V4 (Vyšehradská skupina) zahŕňa dôkladné hodnotenie ich infraštruktúry skúmanie interakcií medzi rôznymi prvkami, akými sú dopravné siete, energetické systémy a digitálna konektivita. Ťažiskom výskumu je zoskupenie V4. Zdrojom údajov pre túto štúdiu je najnovšia dostupná indexová správa „Global Innovation Index 2023: Innovation in the Face of Uncertainty“ od WIPO a zvolené obdobie zodpovedá jej zverejneniu. Cieľom výskumu je posúdiť infraštruktúrne aspekty podnikateľského prostredia v krajinách V4 s využitím údajov z tretieho piliera GII 2023 WIPO. Na dosiahnutie tohto cieľa sa na poskytnutie komplexného prehľadu o súbore údajov použili deskriptívne štatistiky vrátane meraní, ako je medián, šikmosť a špičatosť. Okrem toho boli na základe metodiky WIPO a výsledkov správy identifikované silné a slabé stránky. Zistenia odhaľujú, že Česká republika nie je len celkovo najlepšie hodnotenou krajinou, zatiaľ čo Poľsko čelí výzvam v určitých kategóriách.