Vedenie ľudí a motivácia ako súčasť kompetentnosti manažéra v obchodnej spoločnosti - Janošková, Mária, 1965-
K najdôležitejším predpokladom manažérskej profesie patria okrem odborných vedomostí aj vedomosti a zručnosti pre prácu s ľuďmi. Manažéri sú zodpovední nielen za dosahovanie cieľov organizácie, ale majú aj kompetencie v oblasti riadenia ľudských zdrojov, ktoré zahŕňajú vedenie ľudí a ich motiváciu k práci. Požiadavky profesionálneho manažmentu sa v jednotlivých funkčných oblastiach líšia, ale väčšina úloh riadenia ľudských zdrojov by sa mala týkať manažérov rovnako, možno je ich rozsah odlišný. Ich riadenie závisí od schopností a skúseností manažérov a ich spolupracovníkov. V príspevku sa autori zamerali na prieskum uplatňovania štýlu vedenia ľudí a motivačných nástrojov vo vybranej obchodnej spoločnosti. Skúmali aj spokojnosť zamestnancov s vedením ľudí a motiváciou, vopred stanovené hypotézy overili a štatisticky vyhodnotili Chi kvadrát testom.