Cultural Factors Affecting it Studies Among Women in European Countries - Hanák, Róbert, 1979-
Špecifické európske krajiny, ktoré sú si veľmi podobné z hľadiska kultúry a histórie, sa výrazne líšia v priemernom percente žien študujúcich informatiku na univerzite. Skúmali sme vzťah medzi špecifickými 21 makroekonomickými a kultúrnymi ukazovateľmi a percentom žien študujúcich informatiku na univerzitách v 35 európskych krajinách. Zistili sme, že ukazovatele materstva neovplyvňujú percento žien študujúcich informatiku na univerzite. Na druhej strane počítačové vzdelávanie na základných/stredných školách zvyšuje digitálne zručnosti žien a tie sa transformujú do vyššieho percenta žien študujúcich IT na univerzite. Naše výsledky naznačujú, že môžeme identifikovať niekoľko významných vzťahov medzi národnou kultúrou, národnou politikou digitálneho vzdelávania a percentom žien študujúcich informatiku.