Insights into HR Analytics: Unraveling the Nexus with HRM Practices and HR Dynamics - Ďurišová, Soňa, 1983-
Cieľom príspevku je rozvinúť súčasné poznatky o vzťahoch medzi personálnou analytikou a praxou riadenia ľudských zdrojov vo svetle medzinárodných výskumov. Empirický výskum zahŕňa 5 899 spoločností z 38 krajín s veľkosťou nad 150 zamestnancov, údaje sa zbierali v rokoch 2021 a 2022 v spolupráci s medzinárodnou výskumnou sieťou CRANET. Výsledky ukazujú, že spoločnosti s väčším počtom zamestnancov využívajú personálnu analytiku vo väčšej miere, pričom počet personálnych špecialistov v personálnych oddeleniach klesá. Výsledky preukazujú relevantnú podporu riadenia výkonnosti zo strany personálnej analytiky vo všetkých meraných položkách. Výskum prináša podporu predpokladu, že spoločnosti s nasadením personálnej analytiky praktizujú formálne systémy hodnotenia, využívajú údaje z hodnotenia pri rozhodovaní o súvisiacich funkciách riadenia ľudských zdrojov a uplatňujú systematický prístup v praxi T&D.