Trends in Waste Management as Part of the Circular Economy of the Slovak Republic - Šagátová, Slavka, 1975-
Príspevok sa zameriava na nakladanie s komunálnym odpadom v Slovenskej republike s dôrazom na regionálne rozdiely, efektívnosť recyklácie a procesy využívania odpadov na výrobu energie. Kontextový rámec hodnotí súlad s cieľmi Európskej komisie v oblasti odpadového hospodárstva a obehového hospodárstva. Použité metodiky zahŕňajú kvantitatívnu analýzu trendov v skládkovaní a zhodnocovaní odpadov. Príspevok tiež skúma rôzne determinanty ovplyvňujúce odpadové hospodárstvo v rôznych regiónoch Slovenska a ich vzájomné korelácie s komunálnym odpadom. Zistenia odhaľujú nárast produkcie odpadu, ktorý koreluje s rastom HDP a príjmov domácností, napriek tomu sa prejavuje pozitívny trend v zhodnocovaní odpadov, najmä v Bratislavskom a Košickom kraji. Miera zlepšenia však nie je v súlade s európskymi cieľmi, čo zaraďuje Slovensko medzi rizikové členské štáty Európskej únie.