The Importance of Building Small Hydropower Plants in the Concept of the Circular Economy - Kubica, Milan, 1958-
Cieľom obehového hospodárstva je zabezpečiť zdravé životné prostredie a stabilné hospodárstvo. V obehovom hospodárstve sa kladie dôraz na celý životný cyklus výrobku, od ťažby prírodných zdrojov až po výrobu, distribúciu a spotrebu odpadu. Pre pochopenie obehového hospodárstva v kontexte spoločenských požiadaviek a obmedzení nielen na slovenskom trhu je nevyhnutné zamerať sa na počiatočnú fázu výrobného cyklu - ťažbu prírodných zdrojov, resp. výrobu. V tejto súvislosti je v súčasnosti hlavnou témou využívanie obnoviteľných zdrojov energie, konkrétne využívanie sily slnka, vetra a vody. Cieľom príspevku je oboznámiť čitateľa s možnosťami využitia malých vodných elektrární (MVE) na vodných tokoch na Slovensku ako alternatívnych zdrojov obnoviteľnej a ekologickej energie v rámci obehového hospodárstva. Uvádza sa niekoľko parametrov, ktoré ovplyvňujú rozhodovací proces o výstavbe MVE, vrátane technických parametrov, potenciálnych rizík a ekonomického hodnotenia z pohľadu potenciálnych investorov.